Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

LEIKON TALON HISTORIAA

Talon historiasta ja ihmisistä, jotka ovat asuneet siinä saisi kokonaisen kotisivun täytettyä, mutta tässä hieman pääpiirteittäin.

Talo on rakennettu 1813 ja on ollut koko ajan samassa paikassa. Talon historia on selvitettynä sieltä asti, mutta talon rakentajaa ei tiedetä. Ihotautilääkäri Jukka Juhela on selvittänyt talon historiaa ja ihmisiä jotka ovat siinä asuneet jo ennekuin me taloa aloimme edes haaveilla. Siitä suuri kiitos hänelle!

Hänenkin sukujuurensa tulevat talosta, niinkuin miehenikin. Nimittäin talon viimeiset asukkaat ovat mieheni Vesan serkkuja. 

Talossa on asuttu viimeksi 1970 luvulla ja oli yli 30 vuotta tyhjillään ja tontti ja talo alkoivat pikkuhiljaa rapistua. Talon pihaan ei juuri enään näkynyt ja kuusia ja muita puita oli ympäri tonttia niin tiheässä, että raivaustöitä on jouduttu tekemään, mutta hyvin varovaisella kädellä.

Talon vanha kivinavetta sortui noin 11 vuotta sitten ja talon luhtiaitta, joka toimi talon kanalana purettiin pois ja se on tiettävästi jossain muualla pystyssä.

Talon suuli purettiin samoihin aikoihin kun navetta on luhistunut ja alkuperäisiä rakennuksia on jäljellä enään talon lisäksi vanha savusauna, jonka senkin Vesan isä on joskus talon isännän kanssa muuttanut traktoritalliksi ja laittanut siihen pariovet. Sen aiomme palauttaa entiselleen ja laittaa uuden pärekaton. Jos olisi tiennyt appiukko joskus pojan asuvan talossa, tuskin olisi savusaunaan koskenutkaan?

Jouduimme valitettavasti purkamaan vanhan holvikellarin, se oli aivan sisältä luhistunut ja vaarallinen ja niin lähellä tietä, että on ollut muutenkin purkutuomion alla, koska oli mahdollisen pyörätien kohdalla. Myös vanha hirsinen autotalli jouduttiin purkamaan koska katto oli jo luhistunut ja seinät vinossa. Hirret ovat tallessa ja niistä tehdään joskus laavu, kun on aikaa.

TALO TOIMINUT KOULUNA JA KAUPPANA

Talon salissa on toiminut koulu 1941-1952 välisen ajan ja oppilaina oli 1-2 luokat. Ja kun purimme taloa hyvin paljon ihmisiä kävi katsomassa vielä vanhaa kouluaan viimeisen kerran. Perimätiedon mukaan talon salia käytettiinkin aikoinaan  melkein vain juhlapyhinä ja kun tuli vieraita paikalle!

Talon toisessa päässä oli pakari, jossa talon viimeinen asukas piti kylä kauppaa. Pakarin tapettien alta paljastui aivan mustat seinät ja joku kyläläinen muistikin, että siellä oli joskus iso uuni ja siellä leivottiin. Talo nimittäin toimi suosittuna juhlienpito paikkana. Kuvia on isoista häistä ja kuulopuheita hautajaisien pidoista.

Talo oli suurimpia taloja kahden muun talon lisäksi Harjavallan pohjoispuolella. Kaksi muuta taloa ovat joutuneet hävityksen kouriin jo aikoja sitten.Leikon talossa on ollut peltoa yli 500 manttaalia ja paljon metsää  aikoinaan, mutta perillisten lähtiessä kotoaan on maitakin heille luovutettu. Uskoakseni talo on nyt Harjavallan vanhimpia! Vielä en ole löytänyt vanhempaa!

Talossa asui syytinkiläinen vanhapiika nimeltään Miina ja hän oli silmäpuoli. Kun talo myytiin muille omistajille Miina tuli kaupan päälle talon mukana. Silloin hänellä oli oma aitta, jossa säilytti ruokiaan ja oma huone, jossa asui. Sanomme sitä vieläkin Miinan kammariksi.

Talon asukkaat ottivat aina Leikko nimen kun muuttivat taloon, niinkuin ennenvanhaan tapana oli. Vasta viimeiset asukkaat ovat pitäneet oman Tarkki nimensä ja niin mekin aiomme tehdä. Taloa aiomme nimittää Leikon taloksi.